Wat?
Op 22 oktober kreeg ik binnen het vastgoedkantoor waar ik stage loop de mogelijkheid om een door het BIV erkende webinar als permanente vorming te volgen. Deze werd georganiseerd door VIVO en behandelde volgend onderwerp: ‘Een update over de algemene voorwaarden van vakantieverhuur’.
Waarom?
Vele vastgoedkantoren houden zich buiten het verkopen van (residentieel) vastgoed ook bezig met de verhuring ervan. Vooral aan de kust komt hier dan ook nog eens de vakantieverhuur bij. Aangezien ik stage loop in een kantoor aan de kust, grijp ik graag de uitnodiging met beide handen om me zo te verdiepen in de verhuur.
Waarover?
De webinar startte met een inleiding van het consumentenrecht dat twee doelen heeft: namelijk de consument beschermen en de marktwerking bevorderen. De aanleiding van de webinar is een controle van FOD Economie op de vakantieverhuur. Hieruit kwamen enkele opmerkingen zoals dat sommige bijkomende kosten niet (helder) vermeld staan, het herroepingsrecht niet wordt vermeld, schadebedingen die niet wederkerig zijn, … Hierop maakte het CIB een nieuw modeldocument op en organiseert deze webinar om de makelaars up to date te houden.
De geafficheerde prijs bij vakantieverhuur moet de prijs inclusief alle bijkomende kosten zijn. Indien dit niet vermeld wordt, wordt dit gezien als misleidende omissie. Het gevolg hiervan is dat er een terugbetaling zonder teruggave is. Er zijn ook wijzigingen voor clausules omtrent prijzen van gas, elektriciteit, water, poets en verzekeringen. De kost voor de brandverzekering en annulatieverzekering moet bijvoorbeeld ook inbegrepen zijn in de prijs.
Het herroepingsrecht van 14 dagen bij een overeenkomst op afstand is niet van toepassing op vakantieverhuur aangezien het niet gaat om een accommodatie voor woondoeleinden (domicilie). Dit moet duidelijk aangegeven worden aan de consument om misverstanden te vermijden.
Tot slot werden de schadebedingen besproken. De schadebedingen moeten wederkerig en evenredig zijn. Wanneer dit niet het geval is, is het schadebeding nietig en kan er geen beroep op het gemeen recht gedaan worden. Dit heeft als gevolg dat de huurder geen schadevergoeding meer zal moeten betalen, iets waar de eigenaar van het appartement dat je als vastgoedkantoor verhuurt, niet tevreden mee zal zijn.
Reflectie?
Ondanks het feit dat ik me tijdens mijn stage niet met dit onderdeel bezighoud, vind ik het zeer interessant om hierover bij te leren. Als makelaar moet je van alle werelden thuis zijn, dus het was een leerrijke ervaring en ik kan nu vragen van klanten omtrent vakantieverhuur beantwoorden.

Reactie plaatsen
Reacties