Lezing B2Build: Retrofitting (25/03/2024)

Gepubliceerd op 26 maart 2024 om 09:12

Op maandag 25 maart woonde ik samen met twee medestudenten een lezing van B2Build bij, met als titel 'Retrofitting tot slimme gebouwen, een multidisciplinaire aanpak voor een waardevolle toekomst'.

 

Wat?

De lezing behandelde het onderwerp Retrofitting tot slimme gebouwen, een multidisciplinaire aanpak voor een waardevolle toekomst. Deze lezing werd gegeven door drie verschillende sprekers, met elk hun eigen expertise in dit onderwerp.

 

Waarom?

Nieuwe technologieën en de invloed van data zijn de dag van vandaag niet meer weg te denken. Ook de vastgoedsector speelt hierin een rol, aangezien we aan de hand van data en artificiële intelligentie veel informatie over de gebouwen kunnen verzamelen. Het is dan ook belangrijk om ons binnen dit onderwerp bij te scholen, aangezien dit in onze lessen amper tot niet aan bod komt. 

 

Waarover?

De eerste spreker van de avond was Valerie Vergaert van VK architects. Zij sprak over hun 'full life cycle approach' bij gebouwen, waar de nadruk ligt op welzijn, klimaat en toekomstbestendigheid. Door zowel voor als na het project aanwezig te blijven, kunnen zij de klant ondersteunen, waarin vooral de opvolgingsfase (de gebruiksfase) heel belangrijk is. Dit werd verduidelijkt aan de hand van een case, namelijk een warenhuis in Gent, waar er beperkte tellers aanwezig waren. Uit deze tellers kwam echter een grote hoeveelheid data voor, aan de hand waarvan optimalisatiescenario's werden uitgewerkt. 

De volgende spreker was Sofie Van Hoecke, een professor aan de UGent. Zij legde voor ons het potentieel en belang van AI uit, toegepast op gebouwen. Zo werd duidelijk dat data driven AI en knowledge driven AI beide hun eigen sterktes en zwaktes hebben, en dat ze hierdoor elkaar kunnen versterken. Een case van een waterlek werd ons voorgelegd, waar aan de hand van sensoren die data verzamelen kon worden gedetecteerd. Het probleem met AI is echter dat we vandaag nog steeds heel veel bestaande data nodig hebben om te kunnen functioneren. Dit zal echter in de toekomst nog verder ontwikkeld worden.

De laatste spreker was Sven Dumortier, een projectontwikkelaar bij Banimmo. Aan de hand van een concreet gebouw dat zij in bezit hebben, Networks Forest, werd toegelicht hoe zij een smart building hebben gemaakt. Aangezien er meerdere huurders in dit gebouw samen zouden komen, waren enkele aanpassingen nodig om zo een optimaal en smart building te creëren. Dit hebben zij gedaan door onder andere eetgelegenheden, vergaderzalen, een fitness, stille ruimtes en een grote functionele ruimte centraal in het gebouw te voorzien. Hier werd ook rekening gehouden met het hybride werken dat vandaag steeds meer voorkomt. Dit gebouw is echter ook een smart building aangezien er vele applicaties zijn om zalen te reserveren, eten of andere zaken makkelijk te bestellen, of te zien waar een bepaalde collega is. Zelfs de slagboom voor de parking werkt automatisch aan de hand van het signaal van jouw gsm.  

 

Reflectie?

Dit was een uiterst interessante lezing, aangezien dit zaken waar wij momenteel op de schoolbanken niet mee in contact komen. Data wordt steeds belangrijker en daarom is een lezing zoals deze ideaal om onszelf bij te scholen in dit onderwerp.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.