
Op maandag 23 oktober woonde ik samen met Sofie Franck, een medestudente Vastgoed, een lezing bij georganiseerd door De Derde Long. De titel van de lezing bedroeg: 'Wordt onze gezondheid ook bepaald door architectuur? De impact van akoestiek, licht en binnenklimaat'.
Wat?
Op maandag 23 oktober woonde ik een lezing bij van organisatie De Derde Long, onderdeel van B2Build. De lezing omtrent de vraag of onze gezondheid ook bepaald wordt door architectuur, bestond uit vier verschillende uiteenzettingen van verschillende sprekers. De lezing vond plaats in de Communicatie Campus.
Waarom?
In de vakken binnen de opleiding Vastgoed komen vele onderwerpen die in de lezing centraal staan ook aan bod. Bijvoorbeeld een gezond binnenklimaat creëren en het belang van licht en lucht. Deze lezing was de ideale gelegenheid om onze kennis omtrent deze onderwerpen te verbreden.
Waarover?
De eerste lezing werd gegeven door Marianne Lefever. Zij behandelde de vraag: 'Hoe bouwen we aan een gezonde stad?' Gezond leven hangt af van drie factoren: ons gedrag, onze voeding en onze omgeving. De omgeving kan het gezonde leven versterken of net tegenwerken, bijvoorbeeld wanneer je elke fietst naar het werk vertoon je gezond gedrag, maar wanneer je fietst langs een drukke baan werkt de omgeving dit gezonde gedrag tegen.
Vervolgens was er de tweede lezing door Lieven De Geetere, afdelingshoofd Akoestiek, Gevels en Schrijnwerk bij Buildwise. De uiteenzetting ging over akoestisch comfort, meer bepaald over de akoestische isolatie tussen woningen. Er werden praktische constructieve oplossingen meegedeeld om een zo hoog mogelijk comfort te bekomen en veel voorkomende fouten te vermijden in een constructie.
De derde lezing over Human Centric Lighting: LICHTzinnig? werd gegeven door Wouter Ryckaert, professor aan de KULeuven. Meneer Ryckaert benadrukte het belang van natuurlijk licht en hoe bijvoorbeeld bejaarden dit veel te weinig krijgen. De hoeveelheid natuurlijk licht heeft namelijk een grote impact op ons slaapritme, maar ook op onze concentratie en emotioneel functioneren.
De vierde en laatste lezing door Jelle Laverge, professor aan UGent, behandelde de gezondheidsimpact als basis voor luchtkwaliteitsnormen. In ons leven brengen we het grootste deel van de tijd in ons eigen huis door, en nog het meeste in onze slaapkamer, waardoor de luchtkwaliteit hier van cruciaal belang is. Toch ligt de focus bij gezondheid steeds op de ruimte buiten, terwijl een goede luchtkwaliteit binnenshuis van essentieel belang.
Reflectie?
De lezingen waren zeer interessant. Vooral de eerste spreekster, Marianne Lefever, liet een diepe indruk op mij na. B2Build organiseert zeer veel dergelijke lezingen, telkens met een aantal sprekers. Dit is een zeer interessant initiatief aangezien je over verschillende vastgoed gerelateerde onderwerpen op deze manier veel kan bijleren. Ik zal in de toekomst nog meer lezingen georganiseerd door B2Build bijwonen.

Reactie plaatsen
Reacties